We horen vaak over luchtvervuiling en de invloed ervan op onze gezondheid en de gezondheid van de planeet. Maar heb je ooit gehoord over luchtvervuiling binnenshuis? Heb je er ooit aan gedacht dat de vervuiling in je huis misschien wel hoger is dan de vervuiling buiten? Uit veel onderzoeken is namelijk gebleken dat de lucht binnenshuis 5 tot 7 keer (misschien wel meer) meer vervuild is dan buiten. Wat? Schokkend! Maak je geen zorgen, we zijn hier om je te laten weten welke eenvoudige dingen je kunt doen om de vervuiling binnenshuis te verminderen en te proberen het te voorkomen. Wat is luchtvervuiling binnenshuis? We brengen waarschijnlijk 80% van onze tijd binnen door, op het werk, thuis, in restaurants, op school, in winkelcentra, enz. Het nieuwe tijdperk van telewerken helpt daar zeker niet bij, omdat we nog meer tijd binnen doorbrengen en op plaatsen die niet voor ons bedacht zijn om de hele dag opgesloten te zitten. Dus laten we, voordat we het hebben over de praktische stappen die je kunt nemen om luchtvervuiling binnenshuis te voorkomen, eerst definiëren wat het is en wat de belangrijkste bronnen zijn. Binnenluchtvervuiling is stof, vuil of gassen in de lucht in gebouwen die schadelijk kunnen zijn om in te ademen. In onze huizen en gebouwen kunnen we honderden deeltjes (ook wel vluchtige organische stoffen genoemd) aantreffen, dat zijn kleine stof- en vuildeeltjes in de lucht. We kunnen ook gassen aantreffen zoals koolmonoxide, stikstofoxide en zwaveldioxide. De luchtkwaliteit binnenshuis is in verband gebracht met verschillende risico’s en symptomen, variërend van ademhalingsproblemen tot astma en zelfs longkanker.
Nu je weet wat luchtvervuiling binnenshuis is, laten we eens kijken naar de meest voorkomende oorzaken. Het huis zelf en de bouwmaterialen. De keuzes die zijn gemaakt om je huis te bouwen en de verschillende bouwmaterialen die zijn gebruikt, hebben een enorme invloed op de kwaliteit van de binnenlucht. Denk bijvoorbeeld aan verf, ventilatie- en verwarmingssystemen, enz. Koken en verwarmen in huis. Je staat er waarschijnlijk niet vaak bij stil, maar wanneer je het huis verwarmt of zelfs kookt, komen er kleine deeltjes vrij in huis. Vooral wanneer je hout of kolen gebruikt om het huis te verwarmen of gas om te koken. De schoonmaakmiddelen die worden gebruikt om het huis schoon te maken. De meubels en decoraties in je huis. Hoe kun je vervuiling binnenshuis voorkomen? Laten we eerlijk zijn, er zijn een aantal oorzaken van luchtvervuiling binnenshuis waar je geen directe invloed op hebt. Als je huis ouder is of je huurt het, kun je het misschien niet renoveren of de gebruikte bouwmaterialen veranderen. Je kunt echter wel proberen om het ventilatiesysteem een paar keer per jaar schoon te maken en ervoor zorgen dat de kook- en verwarmingssystemen regelmatig worden onderhouden. Het is ook heel belangrijk om je ramen dagelijks minstens 15 tot 30 minuten open te zetten om de lucht te verfrissen.
Wat betreft het meubilair en de decoratie rondom het h u i s , wil je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt, zoals natuurlijk behandeld hout, katoen, linnen, keramiek enz. Als je de mogelijkheid hebt, kun je zelfs kiezen voor tweedehands meubilair, waardoor er minder veelzijdige organische stoffen worden gebruikt. Als je nieuwe meubels en decoratie koopt, zou het geweldig zijn om ze een paar weken te laten luchten voordat je ze in huis haalt (misschien kun je ze een paar weken in de garage laten staan?). Een goede manier om je huis te versieren en het veiliger te maken om er te zijn, is het gebruik van planten als decoratie. Planten helpen de lucht te zuiveren, dus wees niet bang om een “plantenouder” te zijn en zoveel mogelijk groen toe te voegen. Tot slot kun je een enorme impact hebben op de vermindering van de luchtvervuiling binnenshuis door veiligere en milieuvriendelijkere schoonmaakproducten te kiezen. Telkens als je het huis wast, komen er vluchtige organische stoffen vrij in de lucht, dus je wilt de veiligste opties kiezen om deze te vermijden. De overstap van giftige naar niet-giftige schoonmaakproducten is eenvoudig, niet duur en even efficiënt. Op de lange termijn kun je zelfs geld en tijd besparen. Lees ons artikel hier voor meer informatie over niet-giftige schoonmaakmiddelen.